- Toezichthouder ACM is dinsdag op bezoek geweest bij de grote energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent.
- De marktwaakhond wil nagaan of de tarieven voor gas en stroom redelijk zijn.
- Dit jaar geldt het prijsplafond voor energie, waardoor klanten van energieleveranciers tot een bepaald verbruik maximale prijzen betalen voor gas en stroom.
- Lees ook: Dit mag je aan gas en stroom verbruiken in februari, volgens het prijsplafond – check ook wat je in januari aan energie hebt verbruikt
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder nagaan of de tarieven voor gas en stroom redelijk zijn. Er zijn geen vermoedens van overtredingen. “De bedrijven zijn geselecteerd op basis van grootte, niet omdat er verdenkingen zijn”, aldus de concurrentiewaakhond.
De ACM meldde vorige week al onderzoek te doen bij Vattenfall, Essent en Eneco omdat zij als grootste drie energieleveranciers van Nederland de meeste klanten bedienen. De toezichthouder wil daarbij weten hoe deze bedrijven hun tarieven vaststellen. Volgens een woordvoerder van de ACM beantwoorden de bedrijven de vragen.
Vattenfall laat in een reactie weten het bezoek te hebben verwacht. “De afspraak stond in de agenda”, zo klinkt het. “We geven graag uitleg en we vinden het goed dat de ACM hier bovenop zit. De energieprijzen zijn nu eenmaal gestegen, mensen hebben daar last van. Dus dan is het logisch dat er meegekeken wordt.” Ook bij Eneco en Essent benadrukken woordvoerders dat ze van te voren al wisten dat de ACM zou langskomen.
Toezichthouder let scherper op tarieven voor gas en stroom
De ACM zei in december de energietarieven die consumenten betalen scherper te controleren, na de extreme stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Toen vroeg de marktwaakhond energiebedrijven ook gegevens aan te leveren die de tarieven in hun modelcontract onderbouwen.
Het intensievere toezicht is volgens de instantie belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in eerlijke gas- en elektriciteitsprijzen. Vorige week stelde de marktwaakhond ook dat energiebedrijven transparanter moeten zijn over hun tarieven voor nieuwe klanten. Nu zou het nog lastig zijn voor overstappers om de prijzen te vergelijken.
Extra complicatie dit jaar is dat het prijsplafond voor energie ervoor zorgt dat consumenten tot een bepaald verbruik maximale prijzen betalen van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
Voor het verbruik boven de volumelimieten betalen klanten de marktprijs van energieleveranciers.